Del: - -

Case - Skylab gør dig glad

Når man træder ind i DTU Skylab har man fuldt overblik over, hvad der foregår på de 1.600 kvm. Bygningens transparens inviterer ind til et socialt og fagligt fællesskab, hvor alle føler sig velkomne.

SKY-Lab på DTU har en helt særlig atmosfære

Foto: Stamers Kontor DTU
Af journalist Lone Bolther Rubin

Det er svært at sige præcis, hvad der gør det, men når chefkonsulent på DTU Skylab, Sannie Fisker, går ind ad døren, bliver hun glad i låget.

- Det er superfedt. Jeg bliver glad og motiveret, fordi bygningen emmer af passion og kreativitet. Lige meget hvor jeg er, kan jeg overskue hele bygningen og de mange aktiviteter og spontane møder, der foregår, siger hun.

Skylab er skabt til innovation

Danmarks Tekniske Universitet(DTU) åbnede Skylab version 2.0 i september 2014. Det er 1600 kvm i åben plan - sat af til værkstedsaktiviteter, events og uformelle møder om innovative projekter på tværs af studieretninger.

Indretning og design er resultatet af en proces, hvor brugerne har været involveret i at skabe en bygning, der skulle understøtte nogle klare visioner. En af dem er, at det skal være okay at begå fejl. 

Fejlkultur og tryghed hænger sammen

Det har Juul | Frost Arkitekterne blandt andet løst ved at skabe trygge og uformelle rammer i en meget gennemsigtig bygning. Man kan både se ind til værkstederne og mødelokalerne, og medarbejderne sidder på en åben repos med udsigt til det hele.

Rummet er desuden pakket ind i akustiske materialer, så aktiviteterne ikke støjer unødigt.

- Bygningens transparens gør, at den er let at orientere sig i, og det giver i sig selv tryghed. Man føler sig inviteret til de faglige aktiviteter, man kan se, og man får et øjeblikkeligt tilhørsforhold til det sociale miljø. Samtidig kan man altid se ud til både himmel og grøn natur, og det betyder for eksempel, at hukommelsen fungerer bedre, fortæller arkitekt Helle Juul.

Der er dog også mere intime og hyggelige arbejdssteder, hvor der er lavt til loftet og indrettet med imødekommende materialer. Det er for at tilgodese forskellige arbejdsmetoder og menneskers forskellighed.

Uformel og udikteret stil

Man har bevaret bygningens råhed med tydelige tegn fra en tidligere anvendelse - for eksempel er der en orange kran i loftet. Der er grå betongulve, og der er hjul på de farverige stole og andre møbler, så brugerne selv kan tilpasse indretningen efter behov.

Det skaber en uformel og udikteret stil, som giver ejerskab til studerende og medarbejdere. Det er med til at understøtte ønsket om, at det er i orden at begå fejl.

Lys ind fra flere retninger

En helt særlig del af atmosfæren i bygningen er lyset. Uanset hvor man opholder sig, vil der altid komme lys ind fra tre facader. Man kan dermed følge med i døgnets rytme.

Dagslyset er komplimenteret af dynamisk kunstlys, der også skifter farve og intensitet. Lyset er styret automatisk, men der er også mulighed for, at brugerne selv kan styre det.

- Der er mennesker i rummet 24-7, så lyset skal være med til at holde folk vågne. Det er desuden inspirerende at opholde sig i et rum, hvor lyset skifter farve og vinkel. Variationen giver velvære, fortæller Iben Winther Orton, der har været lysdesigner på projektet.

Svært at koncentrere sig i længere tid

Sannie Fisker er begejstret for de visuelle virkemidler i rummet.

- Jeg synes rigtig godt om farverne og lyssætningen. Jeg bliver glad af at være et sted, som er lækkert, og hvor folk bare siger wow, når de kommer ind, siger hun.

Men DTU Skylab er først og fremmest skabt til innovation, og det har også en bagside i forhold til det arbejde, Sannie Fisker skal udføre. Hun laver blandt andet fundraising, der kræver mere ro og fordybelse, når der skal skrives ansøgninger.

- Det er meningen, at man godt må forstyrre personalet i Skylab, og det gør det svært at koncentrere sig i længere tid. Der er nogle steder, hvor man kan trække sig lidt ind i sig selv, eller man kan sidde med hovedtelefoner på, men jeg selv arbejder hjemmefra, når jeg skal have ro, siger hun.


Senest revideret den 15. februar 2024