- Vi havde nogle lærere, der døjede med astma, og de kunne mærke det med det samme. Vi har ikke målt på det, men jeg vil tro, vi har oplevet lavere sygefravær blandt personale og elever, fortæller teknisk serviceleder Karsten Højen.
Luften blev støvet og beskidt
I første omgang var det et forsøg på to fløje på skolen. Ud over bedre indeklima gav det også en lavere varmeregning. Nu kommer resten med i forbindelse med et ESCO-projekt, hvor hele skolen bliver energirenoveret.
- De lyttede heldigvis til vores erfaringer og gik med til at fortsætte det på hele skolen, selvom det ikke er nogen billig investering, siger Karsten Højen.
Førhen blev den varme luft blæst op gennem nogle riste i vindueskarmen. Problemet var, at kanalerne var beskidte og støvede, og det blev luften så også. Nu kommer varmen fra traditionelle radiatorer, som er lette at holde rene.
Er sluppet af med kuldebro
Desuden er der kommet nye lysarmaturer, og facaden er efterisoleret, og der er skiftet glas i vinduerne. Ovenlys er blændet af med glas i loftshøjde, og det har også givet en mærkbar forandring.
- Vi har ikke længere den kuldebro ovenfra, som vi havde før, fortæller Karsten Højen.
Skolen har ikke haft problemer med CO2 niveauet. Faktisk har man kontinuerligt skiftet frisk luft med ventilationsanlægget.
Nu er der sat CO2 følere op, så anlægget kører kun efter behov. Det kan ikke mærkes på komforten – men det kan mærkes på energiforbruget.
Bedre indeklima skyldes det ambitiøse mål
I mange ESCO-projekter tager man kun de lavthængende frugter med – så som behovsstyret ventilation og bedre belysning, men det ville skolens brugere ikke have fået meget ud af selv.
I Brønderslev Kommune har man valgt en mere ambitiøs model, hvor mere langsigtede investeringer tages med. Det har været godt for Hedegårdsskolen.
- Det er selvfølgelig fint nok at spare på strømmen, men for os, der færdes dagligt på skolen, da er det forbedringen af indeklimaet, vi sætter mest pris på, siger Karsten Højen.