Del: - -

Sådan kan en arbejdsmedicinsk klinik hjælpe

Arbejdsmedicinske klinikker kan hjælpe med at udrede medarbejdere, der har symptomer på dårligt indeklima. De kan også hjælpe med at vurdere bygningsrapporter og skubbe på for at finde løsninger.

Hvis en medarbejder eller en arbejdsplads ikke rigtig kan få de ansvarlige til at tage en mistanke om dårligt indeklima alvorligt, kan man få hjælp fra en arbejdsmedicinsk klinik.

Enkeltpersoner skal normalt omkring egen læge for at få en henvisning til arbejdsmedicinsk udredning. En arbejdsplads kan godt henvende sig direkte, hvis man har mistanke om, at udbredte symptomer skyldes dårligt indeklima. Et godt kendetegn er, at mange på arbejdspladsen har symptomerne, og at de fordufter efter fyraften – eller højst et par dage efter. Et andet kendetegn kan være, at symptomerne kun opleves i nogle lokaler eller områder i bygningen. 

Læs også: Symptomer på dårligt indeklima

”Vi har ikke selv kriterier for, hvornår man kan blive henvist. Det beror på folks egen grænse for, hvornår symptomerne er så slemme, at det er problematisk at passe sit arbejde,” fortæller overlæge og ph.d. Harald Meyer fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

Arbejdsmedicinsk Afdeling løser hårde knuder

Harald Meyer og hans kolleger kommer ofte på banen, når noget er gået i hårdknude. For eksempel hvis ejeren af en bygning ikke rigtig vil gøre noget ved et indeklimaproblem. En arbejdsplads kan måske vælge at sende 3-4 medarbejdere til udredning, hvis de opdager, at relativt mange har symptomer. Det kan for eksempel være, hvis 30-40 pct. af medarbejderne konstant er forkølede – også uden for sæson.

Efter henvisningen starter udredningen gennem undersøgelser og spørgsmål til den enkelte persons sygehistorie, en gennemgang af eventuelle bygningsrapporter og måske endda et besøg på arbejdspladsen eller i hjemmet. Lægen kan også opstille et måleapparat, der kan afsløre problemer med temperatur, luftfugtighed, støj og koncentrationen af CO2.

Det giver alt sammen nogle indikationer på, om symptomerne skyldes indeklimaet eller noget andet eller måske en kombination af flere ting.

Hvis der ikke er synlige eller målbare tegn på dårligt indeklima i bygningen, vil lægen typisk også undersøge det psykiske arbejdsmiljø, da dårlig trivsel kan give nogle af de samme symptomer, som dårligt indeklima.

Læs også:

Involverer om nødvendigt Arbejdstilsynet

For nylig besøgte Harald Meyer en offentlig arbejdsplads, hvor der var problemer med varme og dårlig ventilation. Besøget fik ham til at kontakte Arbejdstilsynet, der efterfølgende gav et påbud.

”Vi har ingen kasket, men det har Arbejdstilsynet. Og de har lovet os, at de tager det alvorligt, når vi henvender os,” siger Harald Meyer.

Hvis der er brug for en byggeteknisk løsning af problemerne, skal arbejdspladsen søge hjælp ved et privat rådgivningsfirma. Det kan Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling ikke hjælpe med.

”Men vi kan godt skubbe på, at der sker noget. Det er ikke sjovt at være den medarbejder, der altid skal pippe op om de her problemer. Der lyttes mere til os, og vi følger gerne op på sagerne og sikrer os, at de bliver løst,” siger Harald Meyer.

Cirka to procent af de henvisninger, som Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital tager sig af, er relateret til indeklima. 


Senest revideret den 13. september 2023