Af journalist Lone Bolther Rubin
Jacob Fahrnholz, der er afdelingsleder på Møllevangsskolen i Kongsted ved Faxe, fik sig en ubehagelig overraskelse lige efter lock-outen i 2014. Han var på rundtur med den tekniske serviceleder for at finde egnede lokaler til de nye lærerarbejdspladser.
Skolen har 45 medarbejdere og 333 elever, og det var ikke så let at finde pladsen. Inde i et lokale konstaterer de, at træpanelet under vinduet sidder løst.
Det drypper inde i væggen
- Jeg slår lidt på det, og siger, det skal vi lige have banket fast. Ved et uheld falder det af, og så har vi balladen. Vi kan se, det drypper, og der er ingen dampspærre foran isoleringen, fortæller Jacob Fahrnholz.
De ved, at det ikke er godt. De undersøger hurtigt alle de lokaler, der vender mod vest i den oprindelige bygning fra 1963. Den vestvendte facade er som den eneste på skolen blevet efterisoleret – formentlig engang i 80’erne.
Der er fugt over hele linjen og flere steder finder de skimmel. Også på biblioteket hvorfra alle bøgerne må sættes ud på gangene.
Hurtig information fik tæmmet historierne
- Man kunne godt lugte det, da vi fik rykket det hele ned, siger Jacob Fahrnholz.
Der havde ikke været klager over indeklimaet, inden sagen opstod. Men da det kom frem, at der var skimmel, begyndte nogle af medarbejderne at fortælle, at de havde fået hovedpine, når de opholdt sig derinde. I det hele taget opstod der hurtigt historier om, hvor farligt det var.
- Vi kunne næsten være døde af det, siger afdelingslederen ironisk. Han fik dog hurtigt dæmpet gemytterne.
- Vi informerede meget hurtigt om det til både medarbejdere, elever og forældre. Vi forklarede, at der var styr på det, og hvad planen var. Det blev et fast punkt på lærermøderne. Alle kunne se, at der skete noget, så selvom tidsplanen skred, var den løbende information nok til at skabe ro, forklarer han.
Professionelt firma – uden styr på det
Skolen fik støtte af Faxe Kommunes bygningsafdeling. Det var pludselig blevet en større opgave at få etableret de påkrævede lærerarbejdspladser, og de havde travlt nu.
De hyrede i første omgang det firma, der havde tid hurtigst muligt, men det var ikke helt så professionelt, som det udgav sig for at være.
- Det gik stærkt, men jeg må nok anbefale andre at få fat i et firma, der ved, hvad det handler om og kender procedurerne. Nogle der for eksempel får lavet det undertryk, der skal til for at undgå gener på resten af skolen, siger skolelederen.
I nogle dage måtte skolen døje med lugt og støv-gener, men skolens egen serviceleder fik det skærmet inde, og så ventede de på at få et bedre firma på opgaven.
Utæt facade kom oveni
Orbicon blev hyret ind som ekstern rådgiver, og det viste sig nu, at det ikke kun var efterisoleringen, der havde givet fugt i konstruktionen. Den 40-50 meter lange facade var også utæt. Stålet i murstensoverliggeren var tæret og havde skubbet murstenene lidt ud.
Nu er facaden renoveret, og indervæggen er renset for det gamle puds og pudset op på ny og malet med diffusionsåben maling. Lærerarbejdspladserne blev færdige til 1. august og det sidste lokale var klar til brug før jul.
De nyrenoverede vægge er ikke blevet efterisoleret. Det tør hverken skolen eller Faxe Kommune binde an med.
- Væggen er måske lidt koldere, men det er i småtingsafdelingen, og vi kan ikke se det på varmeregningen. Det er faktisk blevet nogle lækre, lyse lokaler, siger Jacob Fahrnholz.
Han tilføjer, at samarbejdet med kommunens center for ejendomme har været forbilledligt.
- Vi har haft en kreativ proces, som har resulteret i nogle pædagogisk spændende lokaler uden ekstra omkostninger, siger han.