Del: - -

Case: Ro til uforstyrret leg og fordybelse

Tumlelunden i Viborg har indrettet og organiseret sig, så der både er plads og akustik til at kunne fordybe sig i kerneopgaven

Af Lone Bolther Rubin

"Der er rigtig meget godt arbejdsmiljø i det her. Vi oplever en fantastisk ro til at kunne forholde sig til vores kerneopgave."

Det fortæller lederen af Tumlelunden ved Viborg, Birgitte Bang. Der er flere grunde til det, men en stor del handler om at tilrettelægge hverdagen og indrette institutionen optimalt.

40 børn er ude af huset hver dag

Der er 40 vuggestuebørn og 60 børnehavebørn. Men en stor del af dagen er kun en tredjedel af børnehavebørnene hjemme. Resten er enten på udflugt eller ovre i den nærliggende hal og lege. Børn og pædagoger er inddelt i tre grupper, der skiftes til denne faste turnus.

Det giver i sig selv fred og ro i huset til leg og fordybelse for den gruppe, der er hjemme.

"Jeg har været leder flere steder siden 2006, og jeg har altid tilrettelagt arbejdet sådan. Det virker, og når vi engang imellem har en dag med skybrud eller andet, der gør, at vi alle er hjemme i huset, så kan vi mærke det med det samme. Det er vi ikke gode til at håndtere. Det giver meget mere støj og uro," siger Birgitte Bang.

Indretningen er gennemtænkt

Samtidig er indretningen af Tumlelunden gennemtænkt i hver en detalje, så der ikke kan opstå unødvendige forstyrrelser og trafik.

Tumlelundens hus er næsten helt nyt (fra marts 2017), og personalet har været med til at definere indretningen ud fra de kendte bevægemønstre.

Se også artikel på www.godtarbejdsmiljø.dk om Tumlelundens planlægning i byggefasen:
Tumlelunden: Afsæt i funktioner og bevægemønstre

Vindfang fanger forældresnakken

Nu er indretningen også velafprøvet, og det lader til at virke. Det begynder med, at alle børn og forældre går ind gennem samme dør til vindfanget med fælles garderobe. Her er plads til, at forældre kan snakke sammen, hænge tøj op, tjekke ind og ud - og i en udstilling se, hvad børnene arbejder med lige nu.

Derfra ledes de ind i institutionens alrum langs væggen - afgrænset af reoler, så deres færden ikke forstyrrer de børn, der allerede er i gang med at lege.

"Vi undgår dermed, at forældre vader tværs igennem fællesrummet. Og vi slipper for en masse forstyrrende forældresnak. Det bliver holdt ude i vindfanget. Det fungerer rigtig godt i praksis, og forældrene roser det meget," siger Birgitte Bang.

Små afgrænsede stationer til uforstyrret leg

Børnenes leg foregår i de mere end 20 små stationer, som enten har et rum for sig selv eller er indrammet af reoler i det store køkkenalrum.

De fire store rum, der kan lukkes med en dør, er tematiserede. Et er kreativt med værksteder, et er til leg med dukker, riddere, dyr og togbane, et er til musik, dans og sang, og det sidste er et tumlerum med klatrevæg, gynger og tove.

Indtil hvert rum er der et vindue, så man kan se, hvem der er derinde, inden man evt. går ind for at hente sit barn.

"Dermed undgår vi mange unødvendige forstyrrelser. Jeg oplever at komme ind i et rum, hvor børnene er helt stille og har været fordybet i en fortælling eller noget andet i 2,5 time. Det er guld værd både for børn og voksne. Det giver mulighed for at opdage og se børnenes små initiativer - også dem, der ikke har de store armbevægelser," siger Birgitte Bang.

Alrum med tydelige signaler

Alrummet er mere fleksibelt. Det kan ryddes og danne et stort samlingssted til for eksempel morgensang om mandagen og fælles gymnastik om onsdagen. Men det kan også indrettes i små stationer, der er afskærmet af reoler, så børnene kan fordybe sig i leg i mindre grupper.

"De første pædagoger, der møder ind, definerer hvad der skal ske i stationerne. Det kan for eksempel være spil eller konstruktion. Det sender et tydeligt signal om, hvad det er, vi kan lege med i dag, og at der ikke skal væltes en hel masse legetøj ud af kasserne. Efterhånden som de næste pædagoger kommer, bliver temarummene åbnet. Det giver ro og forudsigelighed for børnene," siger lederen og fortsætter:

"Vores store rum kan lige præcis det, vi håbede på. Her kan være dødstille nogen gange, og alle kan være med."

Et hus med god akustik

Det hele er støttet op af et hus med rigtig god akustik.

"Måden at være sammen på er helt grundlæggende for roen i huset, men hvis der var rumklang og dårlig akustik, så ville det ikke være muligt at opnå uanset hvad," siger Birgitte Bang.

Hun husker tydeligt, hvor meget uro der kunne være i de gamle lokaler, som var tidligere mødelokaler i det nærliggende idrætscenter.

"På forhånd havde vi store forventninger til det nye hus. Og vi er 100 pct. tilfredse med resultatet," siger Birgitte Bang.

Der var dog allerede efter 14 dage nogle småting i indretningen, som ikke var helt hensigtsmæssige.

"Men vi havde is i maven og besluttede at vente med at ændre noget, til vi havde flere erfaringer. Da vi så var klar til at justere på indretningen, tog vi billeder af det nye og sendte det ud til forældrene på forhånd, så de vidste, hvad de mødte ind til om mandagen. Det blev meget positivt modtaget," siger Birgitte Bang. 


Senest revideret den 16. august 2023