På sygehuse kan blandt andet gasser og dampe i laboratorier og støj under operationer forårsage ubehagelige gener. I værste fald kan problemerne også være sundhedsskadelige. Nedenfor kan du læse om typiske problemer, og få gode råd om, hvad man selv kan gøre for at løse dem.
Luft
- Forurening fra forskellige kemiske stoffer i laboratorier og på operations- og opvågningsstuer kan være stærkt sundhedsskadelige. Hvis de ikke kan erstattes med andre mindre skadelige stoffer eller helt undgås, skal der være effektiv indkapsling og ventilation, der fjerner de skadelige stoffer. Handsker, masker og øjenværn kan løse nogle af problemerne.
- Dårlig luft kan være et problem i blandt andet vaskerum og på patientstuer. Sørg for at overholde rutiner for håndtering af vasketøj, så det ikke begynder at lugte. Tjek om udluftningssystemet fungerer ordentligt og på de rigtige tidspunkter.
Læs mere om luftkvalitet. Læs også om kemiske stoffer.
Støj
- Udstyr til blandt andet operationer kan støje kraftigt, når de bruges. Hvis lyden fra udstyret ikke kan dæmpes, kan det hjælpe at bruge støjdæmpende materialer på operationsstuerne, der ofte har mange hårde overflader. Teknisk udstyr, der ikke bruges i længere tid, kan med fordel slukkes.
Belysning
- Overvågningsskærme eller andre skærme, der bruges til betjening af apparatur, kan give problemer med blænding og reflekser. Det er vigtigt, at skærmen er placeret rigtigt i forhold til vinduer og lamper i lokalet. Træk skærmen væk fra vinduet, og placér den så synsretningen er parallel med vinduet.
- Skærme bør stå, så loftslamper er placeret skråt bagved den. Vælg gode skærme – kravene til skærme findes bland andet i DS/EN/ISO 9241. Fladskærme giver generelt mindre problemer med reflekser og spejlinger end de gamle skærme.
- Det bliver stadig mere udbredt med døgnrytmelys, der kan fremme helingen af patienterne, men det kan virke søvndyssende på nattevagterne og gøre det sværere at se detaljer. I skal derfor være opmærksomme på at tænde et skarpere lys, når der skal arbejdes.
Statisk elektricitet
Naturmaterialer leder generelt den elektriske strøm bedre end materialer af kunststoffer. På sygehuse er der særligt problemer med syntetiske materialer, som eksepelvis kitler, fodtøj med kunststofsåler, plastikunderlag til senge, gulvbelægning af kunststof og hjælpemidler med kunststofhjul. Kunstmaterialer har generelt en dårligere evne til at lede den elektriske spænding væk og gør, at spændingen hober sig op i materialet. Når man bevæger sig, er der dermed mange muligheder for opladning af elektrisk spænding. Det kan eksempelvis være hvis:
-
Man går i tøj eller sko lavet af kunststof. Ofte er sygehusuniformer og fodsåler på sko lavet af kunstmateriale.
-
Man går på et gulv, hvor belægningen er lavet af kunstmateriale eller er behandlet med polish eller vaskeplejemiddel med voks, der ødelægger belægningens ledeevne.
-
Man reder en seng med plastikunderlag eller trækker plastikoverlaget af det steriliserede sengetøj.
-
Man sætter sig på en stol med syntetisk betræk.
-
Man trækker en vogn, seng eller rollator med hjul lavet af kunststof.
-
Naturmaterialer er generelt bedre til at lede spændingen væk så elektriciteten aflades og stødgenerne dermed undgås.