Del: - -

Forebyg statisk elektricitet

I kan forebygge statisk elektricitet, når I indretter arbejdspladsen. Den enkelte kan også gøre noget for at undgå at få stød.

Man kan påvirke et eller flere af de parametre, der har betydning for statisk elektricitet. Det er:

  • luftfugtigheden
  • gulvbelægningen
  • fodtøjet
  • tøjet
  • evt. hjul på inventar, senge mv.
  • møbelstof – for eksempel på stolen
  • den måde, man bevæger sig på

Luftfugtigheden

Jo større forskel der er på temperaturerne ude og inde, jo lavere bliver luftfugtigheden. Derfor er vinterperioden værst. I kan øge luftfugtigheden inde ved at sænke temperaturen. I bør dog ikke komme under 21 grader i rum med stillesiddende aktiviteter.

Læs mere luftfugtighed.

Gulvbelægningen

Gulve med klinker, marmor og lignende danner sjældent statisk elektricitet. Andre gulve kan danne statisk elektricitet, når man går på det. Nogle mere end andre.

Lakerede gulve kan give opladninger på op til ca. 3500 Volt. Et oliebehandlet trægulv kan til sammenligning næppe komme over 1000 Volt. Selvom det også lyder af meget, er det ikke nok til, at man oplever at få stød.

Problemet afhænger også af, hvor godt gulvet er til at aflede opladningen. Det kaldes også antistatiske egenskaber. Det har for eksempel linoleum og gulvtæpper med indvævede metaltråde. De fleste nye tæpper har antistiske egenskaber og er mere smudsafvisende end tidligere. Kork, vinyl og andre syntetiske gulve kan være belagt med antistatiske materialer.

Gulve, der er naturligt ledende, kan miste ledeevnen, hvis det behandles med voks eller polish.

Tæpper uden indvævede metaltråde eller anden effektiv antistatisk behandling er nok den mest kendte kilde til statisk elektricitet. Særligt ældre typer nålefilt giver problemer.

Man kan behandle et statisk gulv og andre overflader med antistatiske midler eller en saltopløsning, der øger fugtigheden. Man bør forinden undersøge, om der kan være uønskede stoffer i, der for eksempel kan give allergi. Desuden bør man overveje, om øget fugt kan give andre problemer som for eksempel bakterievækst.

Stole og bilsæder

Hvis det hjælper at lægge et bomuldsviskestykke på stolesædet, er betrækket kilden til problemet. Løsningen er at få et betræk eller overtræk af antistatisk materiale, for eksempel uld.

Man kan også sætte antistatiske hjul på kontorstolen, men i reglen vil en antistatisk måtte under stolen være tilstrækkelig.

Inventar med hjul

Hjul, der kører hen over et gulv, kan danne statisk elektricitet. Det gælder for eksempel kontorstole, senge, rulleborde mv. Man kan i så fald skifte til antistatiske hjul. Man kan også sprøjte vand iblandet skyllemiddel på hjulene, men det virker kun midlertidigt.

Senge i sundhedssektoren

Undgå at bruge plastik i sengene, som øger risiko for statisk elektricitet. Er der alligevel plastik, kan man mindske ubehaget ved at sætte tempoet ned.

Tøj og fodtøj

Syntetisk tøj øger risikoen for at få stød. Tøj af bomuld og uld giver i reglen ikke problemer. Skyllemiddel har antistatiske egenskaber, men påvirker desværre også miljøet i negativ retning.

Generelt kan sko med såler af både læder, gummi og kunststof medføre opladning, men det afhænger af gulvbelægningen.

Det er en god idé at prøve sig frem ved at skifte til sko med en anden type sål. Der kan købes antistatisk fodtøj (ESD), som er udbredt i blandt andet sundhedssektoren. Det virker dog kun, hvis gulvet kan aflede elektriciteten.

Løft fødderne

Løft fødderne, når du går, og let enden, når du skifter position i stolen. Opladningen øges nemlig, når man slæber med fødderne og gnider tøj og stol mod hinanden.

Computerskærme og statisk elektricitet

Tidligere kunne der opstå et elektrostatisk felt mellem skærm og bruger. Problemet er løst med de nye fladskærme, LCD og TFT, der slet ikke udsender elektromagnetisk stråling.

Forskellige typer elektronisk udstyr kan oplades elektrisk, bl.a. ældre kopimaskiner. Det er under alle omstændigheder en god ide at samle printere, kopimaskiner og telefax i et rum for sig. Derved begrænses generne ved statisk elektricitet.

Læs mere om årsag og forebyggelse i Region Midts Råd om statisk elektricitet


Senest revideret den 23. august 2024