Generelt gælder det, at arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Arbejdet skal kunne udføres, så folk ikke unødigt udsættes for støj.
På arbejdspladsen må ingen personer udsættes for støjbelastninger over 85 dB(A) uden beskyttelse. Støj under grænseværdien skal dæmpes, hvis det er muligt. Arbejdslederen skal stille høreværn til rådighed, hvis støjen overstiger 80 dB(A), eller hvis lyden på anden måde er farlig eller opleves stærkt generende. Arbejdsrum skal være forsvarligt isoleret mod udefrakommende larm.
Arbejdsstedets indretning og materialer skal skabe en god akustik i rummet. Akustikken, beskrevet ved efterklangstiden, bør normalt ikke overskride 0,5 - 0,8 sekunder afhængig af lokalet og arbejdet.
Arbejdstilsynets regler, anvisninger m.m.
- AT tema om støj: Her har Arbejdstilsynet samlet en lang række råd, regler og vejledning om støj under ét samlet tema.
- Støjvejledningen (D. 6.1-5): Arbejdstilsynets centrale vejledning om følger af støj, grænser for støj og bekæmpelse af støj.
- Akustik i arbejdsrum (Vejledning A.1.16): Anvisning der oplyser om vurdering af akustiske forhold i arbejdsrum og de forhold, Arbejdstilsynet lægger vægt på.
- Måling af støj på arbejdspladsen (Vejledning D. 7.4): Vejledning der oplyser om måling af støj på arbejdspladsen og vejleder om, hvornår, hvordan og med hvilket udstyr målingerne gennemføres.
Bygningsreglementet
- Bygningsreglementet 2018: Reglement fra Erhvervs- og Byggestyrelsen der indeholder bl.a. gældende regler for lydforhold og støjniveau.
- Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglementet 2015: Her er de generelle bestemmelser konkretiseret og uddybet med anvisninger, tabeller, støjgrænser osv. Bemærk: En opdateret vejledning, som dækker BR18, ventes klar i første halvdel ag 2018.
Regler om støj i rum for børn og unge