Denne case er skrevet i 2013 og opdateret i 2017. Vi tager derfor forbehold for eventuelle ændringer på arbejdspladsen, men vurderer at erfaringerne fra dengang stadig har en værdi for nutidens læsere.
- Vi kunne ikke holde ud at være der. Eleverne fik hovedpine, og de skulle drikke vand hele tiden.
Anette Pedersen er lærer på Malling Skole. Hun har i flere år undervist i nogle af de sydvendte klasseværelser. Indtil for et par år siden var solskin i vejrudsigten udsigten til en rigtig dårlig og svedig arbejdsdag.
- Vi kunne kun åbne vinduerne på klem på grund af risikoen for at falde ud. At åbne døren ud til gangen gav ikke noget særligt, og gardinerne hjalp heller ikke nok. Der var simpelthen for varmt, fortæller Anette Pedersen.
Det eneste, de kunne gøre, var at flytte undervisningen udenfor.
- Det gjorde vi engang imellem, men det er jo ikke holdbart i længden, forklarer Anette Pedersen.
Udvendig solafskærmning duer ikke til skoler
En dag kom Arbejdstilsynet forbi, og skolen fik et påbud på grund af varme i flere lokaler. Skolen fik balanceret udsugning i alle lokaler, men der måtte mere til i lokalerne mod syd.
Bygningskonsulent Gorm Albertsen fra Aarhus Kommune gik herefter i gang med at finde en løsning.
- Markiser var, som på mange andre skoler, ikke nogen løsning. Vinduerne vender ud mod boldbaner og skolegårde, og udvendige afskærmninger kan ikke holde ret længe.
I stedet blev han i samarbejde med rådgivningsfirmaet Bascon opmærksom på nogle nye vinduer på markedet, MicroShade. De har indbygget en afskærmning i glasset.
Tæt på ligner det bitte små bikuber, der reflekterer solens stråler tilbage, så varmen ikke slipper igennem det inderste glas. På afstand er der frit udsyn gennem ruden, bortset fra en tynd stribe i glasset, der skyldes noget teknisk.
- Jeg ville ikke have sådan nogle derhjemme, men her er det genialt, siger skolens administrative leder, Ivan Herholt.
Temparaturen faldt 4-5 grader i solen
Da ruderne blev skiftet, målte man temperaturen i to sammenlignelige lokaler – et med nye og et med de gamle solkontrol vinduer. Forskellen var 4-5 grader i solen.
- Der er næsten ingen forskel på at sidde i solen og i skyggen mere. Lyset er mere diffust. Det er mere behageligt, og det er nemmere at se lyset på de interaktive tavler, fortæller Ivan Herholt.
Malling Skole var en test af de nye vinduer for Aarhus Kommune. Det har virket så godt, at løsningen nu også er brugt på Solbjerg Skole.
- Det har hjulpet rigtig meget. Det kan stadig blive varmt, men ikke ulideligt, siger lærer Anette Pedersen.