Del: - -

Case - Lyset holder dig vågen

Der er masser af lys og luft i Green Lighthouse, hvor CIEL holdt til i tre år. Huset har en dagslysfaktor på mindst 3 pct. på alle faste arbejdspladser. Dermed er der mindst 50 pct. mere lys end på de fleste andre arbejdspladser, og dagslyset er den primære lyskilde.

Foto: Green Lighthouse/Adam Mørk
Tekst: Lone Bolther Rubin, journalist

- Det har været en fantastisk bygning at arbejde i. Der var lys og luft – det gav en følelse af at have højt til loftet.

Det fortæller Mikkel Trym om sine tre år i Green Lighthouse i København. Han var direktør for CIEL (Copenhagen Innovation and Entrepreneurship Lab), som i forbindelse med en omorganisering måtte flytte derfra i juli i år.

CIEL arbejder med innovation, og det var rammerne perfekte til. I alt 11 medarbejdere sad på øverste etage i den meget åbne bygning.

Høj dagslysfaktor på 3 pct.

Green Lighthouse er et rundt hus i tre etager, der blev bygget til Københavns Universitet i 2009. Målet var at skabe en bygning med et meget lavt energiforbrug og et godt indeklima, og den blev første offentlige CO2 neutrale bygning.

Huset har en dagslysfaktor på mindst 3 pct. på alle faste arbejdspladser. Dermed er der mindst 50 pct. mere lys end på de fleste andre arbejdspladser, og dagslyset er den primære lyskilde.

Det kunne give nogle udfordringer med blænding og reflekser i computerskærmen, men det har ikke generet Mikkel Trym og hans kolleger.

- Nu sad vi heller ikke otte timer foran en skærm, og vi havde ikke faste arbejdspladser og holdt tit møder. Men jeg kan godt huske nogle gange, hvor lyset generede. Det kunne nu altid klares ved at rette lidt på skærmen og ændre vinklen til vinduet, siger han.

Kunne blive for varmt

Mikkel Trym har sådan set kun en anke. Det kunne blive for varmt om sommeren. Sensorer styrede nogle ovenlysvinduer, men de åbnede kun 30 sekunder ad gangen. Det var for lidt, synes han.

- Hvis vi skulle være blevet i bygningen, ville vi have foreslået, at vi selv skulle kunne overstyre udluftningen, fortæller han.

Ellers var lyset og den altid friske luft en gave for de innovative folk i CIEL.

- Man kunne sanse friskheden, og dagslyset holder en vågen. Det er ikke specielt hyggeligt, men det passer godt til vores måde at arbejde på, siger Mikkel Trym.

Støj giver problemer for nogle

Andre brugere har tidligere deltaget i en evaluering af Green Lighthouse. De giver udtryk for samme begejstring som Mikkel Trym. De har dog været meget forstyrrede af støj og rundvisninger.

- Det gør ikke så meget for sådan nogle som os, der snakker meget sammen, men jeg kan godt forstå problemet, hvis man skal arbejde meget koncentreret, siger Mikkel Trym.


Senest revideret den 21. april 2020