Tekst og foto: Freelancejournalist Lone Bolther Rubin
Dagslyset sætter gang i kemiske processer, der har indflydelse på døgnrytmen og humøret.
Dagslys er sundt. Det har en positiv indflydelse på vores humør, døgnrytme og immunforsvar.
"Lyset påvirker et signalsystem i hjernen, som styrer vores døgnrytme, ligesom det har direkte betydning for vores humør," fortæller Poul Jennum, der er professor i klinisk neurofysiologi og leder af Dansk Center for Søvnsygdomme på Rigshospitalet.
Celler i øjet registrerer lys og farver. Via komplicerede forbindelser hæmmer lyset dannelsen af melatonin, der populært kaldes et søvnhormon.
Man kan sige, at lyset holder os vågen på det rigtige tidspunkt af døgnet og får os til at sove bedre om natten. Og det er godt for helbredet. Søvn styrker blandt andet vores immunforsvar og vores effektivitet.
"Lysets intensitet og varierende farvetemperatur hen over døgnet er afgørende faktorer. Lyset om morgenen er vigtigst," siger Poul Jennum.
To timer i dagslys modvirker depression
Lysets intensitet er også afgørende for humøret. Vi skal helst udsættes for mindst 2.500 lux to timer i døgnet. Det svarer til lyset en grå vinterdag. Det mener professor i arbejdsmedicin ved Aarhus Universitetshospital, Henrik Kolstad.
Han har undersøgt sammenhængen mellem dagslys og depression blandt 3000 ansatte i Aarhus Kommune. Den viser, at folk, der er ude i dagslys to timer hver dag, har 40 pct. lavere risiko for at blive triste og deprimerede end andre.
Henrik Kolstad tilføjer, at forskerne regner med, at det er celler i øjet, der forårsager virkningen. Derimod er det hudens celler, der danner D-vitamin, når vi udsættes for ultraviolet lys. Og det er blandt andet godt for vores immunforsvar.
Henrik Kolstad anbefaler, at folk er ude i dagslys mindst to timer hver dag – enten i arbejdstiden eller i fritiden. Lyset udenfor varierer 2.500-100.000 lux. Et typisk kontormiljø giver mellem 100 og 500 lux.