Del: - -

Fra kedelig gårdhave til attraktivt mødested

Medarbejderne fra Center for Byens Anvendelse i Aarhus Kommune har selv forvandlet gårdhaven til et dejligt sted for pauser og møder

Af journalist Lone Bolther Rubin
Foto: Center for Byens Anvendelse, Aarhus Kommune


De japanske kirsebærtræer blomstrer, og kokken har lige været ude at høste krydderurter til dagens ret i de små plantekasser.

Alle bord-bænke-sæt på Kalkværksvej 10 i Aarhus er i brug her lige omkring middag. Adressen huser to centre i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Mange spiser frokost, men ved et af bordene er et eksternt møde i gang og har været det siden morgenstunden.

En medarbejder spørger, om han må spise sin frokost ved mødebordet. Ja, det får han lov til, og i løbet af kort tid er han inddraget i dagsordenen.

Godt for arbejdsmiljøet

Scenariet bliver beskrevet af arbejdsmiljøkoordinator Anette Nathan. Hun har lige afsluttet årets arbejdsmiljørapport, hvor hun har fremhævet det nye gårdmiljø. Hun er begejstret.

- Vi lærer hinanden at kende på en anden måde, og vi mødes på tværs af de to centre. Gårdhaven betyder noget for trivslen - både fysisk og psykisk. Når man har siddet i mange timer foran skærmen, bliver man tung i hovedet, og så oplever vi, at medarbejderne går ud og får ny energi, fortæller Anette Nathan.

For et års tid siden var pladsen foran huset bare en flad flisebelagt plads med et par træer i nogle store betonkummer.

- Det indbød ikke til hygge overhovedet, og det blev heller ikke brugt, understreger Anette Nathan.

En slags teambuilding at bygge gårdhaven om

Det hele begyndte i 2015, da det ene center på matriklen, Center for Byens Anvendelse, skulle starte et nyt projekt "Smag på Aarhus". Der skulle ansættes nye medarbejdere. I den forbindelse ville man gerne lave noget, der kunne ryste nye og gamle medarbejdere sammen.

Det blev besluttet at lave en "hackathon" - et forløb på et lille døgn, hvor medarbejderne tog skovlen i egen hånd og byggede hele gårdhaven om. De arbejdede sammen, lavede mad sammen og sov sammen på arbejdspladsen. Resultatet - et helt nyt samlingssted til både pauser og møder.

Møderne bliver mere kreative

Forud for arbejdet, inddelte man gårdhaven i fire zoner. En af dem var en mødezone til faglig sparring og uformelle møder uden fortrolige dagsordner.

- Og det bliver flittigt brugt, fortæller teamleder Mikkel Eskesen Christensen.

- Selv oplever jeg, at der er højere til loftet, og at omgivelserne indbyder til kreativitet. Jeg sidder der også alene, hvis jeg skal læse et tungt dokument eller koncentrere mig. Jeg synes, jeg er mere produktiv og effektiv, når jeg sidder ude med den slags opgaver, siger han.

Vedligeholdelse er et motionstilbud

En anden zone er velegnet til bevægelse. Alle medarbejdere har en arbejdstime om ugen til motion. Et af tilbuddene er "gårdhaven". Tiden bruges både til leg og aktiv udfoldelse, men også til at vedligeholde, rydde op, feje og luge i bedene.

- Det er i alle faser et fabelagtigt projekt. Det har skabt så meget positivt. Vi mødes på en helt anden måde, og vi har selv ejerforhold til stedet, siger arbejdsmiljøkoordinatoren Anette Nathan.

I juni 2016 får Center for Byens Anvendelse endnu en udendørs arbejdsplads. Det sker, når de indvier en "ambassade" på byens mest centrale torv. Her skal medarbejdere møde byens borgere i et pileflettet møderum, kaldet "Frøet".

- Det skal fungere som en fremskudt arbejdsplads, hvor vi bliver en synlig del af kommunen og kan møde borgerne der, hvor de er. Det bliver endnu en naturlig arbejdsplads under åben himmel, der kan tjene til afveksling og inspiration, fortæller Mikkel Christensen.


Senest revideret den 18. april 2020