Af journalist Lone Bolther Rubin
Når klokken ringer ind på Munkevænget Skole i Kolding er der trængsel ved hoveddørene. Eleverne skal nemlig tage skoene af, så snart de kommer indenfor, tage dem i hånden og stille dem udenfor døren til deres klasseværelse.
Før kunne eleverne gå gennem fællesrummene med skoene på, inden de tog dem af, og det betød, at aula, toiletter og andre fællesområder blev meget beskidte.
Effektivisering og nye metoder i rengøringen gjorde det endnu mere udtalt. Der var simpelthen ikke tid til at gøre ordentligt rent. Det var især ubehageligt for en medarbejder med støvallergi.
- Der var støvet og beskidt altid, og hun havde det ikke godt, fortæller afdelingsleder Hanne Vinther Sørensen.
Hun tog fat i Rengøringensafdelingen Kolding Kommune for at høre, hvad skolen selv kunne gøre.
Læs også: Case - Børnehavens personale er sjældent syge
Let at få børnene med på det
En anden skole, Lyshøjskolen, har haft indesko-ordning i ti år, og da servicelederen fra rengøringsafdelingen, Lars Ole Petersen, foreslog noget lignende, var det ikke svært for Hanne Vinther Sørensen at sætte det i gang. Hun har nemlig også haft gode erfaringer med det på en anden skole.
Den nye ordning har stået på i to år, og det kan mærkes på både rengøringsstandarden og indeklimaet.
- Det er blevet meget bedre. Både lærere og pædagoger siger, at de kan mærke det på luftkvaliteten. Der er ikke vådt og klamt i aulaerne mere, og der flyttes ikke længere støv og skidt rundt på skolen, siger Hanne Vinther Sørensen.
Det var rimelig let at få eleverne til at ændre adfærd, men det er lidt sværere at få forældre til at tage blå futter uden på skoene, når de går ind. Derfor er Hanne Vinther Sørensen altid på besøg, når forældrene til nye børn kommer på skolen.
- Der er nogen, der ikke kan forstå, at lærerne må gå ind med sko på, når de ikke må, men så forklarer jeg det på en lidt humoristisk måde. Og så er de fleste indforståede med det. Af og til er der nogen, der glemmer det igen. Det gør vi ikke så meget ud af. Man skal heller ikke være for firkantet og sur, siger hun.
Giver tid til at gøre bedre rent
Indesko gør arbejdet for rengøringspersonalet meget lettere, og så kan de komme omkring mere.
- Hvis man hver dag møder ind til muddergulve, så er det der, fokus ligger. Når gulvene ikke er så beskidte, får personalet tid til at gøre bedre rent andre steder også. Det kan være tid til at komme rundt om en radiator eller tørre fodlister af. Alt sammen noget, som betyder noget for indeklimaet, siger serviceleder Lars Ole Petersen.
Flere ting, man selv kan gøre
Han går meget op i, at der er et godt samarbejde mellem rengøring og arbejdsplads.
- Rengøringen er et fælles ansvar, og vi vil meget gerne hjælpe med at finde løsninger, hvis der er et problem, siger han.
Og ofte er det arbejdspladsen, der kan gøre den store forskel. For eksempel ved at:
- Rydde op på borde og hylder
- Sætte stole op
- Grovfeje
- Hæve hæve-sænkebordene, inden man tager hjem
- Kvejle ledninger op
- Rydde de vandrette flader med jævne mellemrum, så de kan blive tørret af
- Vedligeholde gulvene, så de ikke bliver ridsede
- Opbevare løse papirer, bøger og lignende i skabe fremfor på hylder
- Fortælle det til personalet, hvis der er afvigelser i lokalernes brug
Læs også: Gode råd til bedre rengøring
En del af rengøringen er ”synlig” forstået på den måde, at rengøringspersonalet dagligt møder personalet på de arbejdspladser, de gør rent. Det giver øget forståelse for opgaven – begge veje.
Munkevængets Skole er meget interesseret i den daglige kontakt. Blandt andet har ledelsen inviteret rengøringspersonalet på morgenkaffe med hele kontoret.
- Vi er jo ikke arbejdsgivere for dem, men samarbejdet skal alligevel fungere. Vi vil gerne den positive dialog og gøre, hvad vi kan. For eksempel opfordrer jeg lærere og pædagoger til at gøre rent med eleverne op til ferierne eller en gang om måneden. Som et pædagogisk projekt, der kan være med til at give ejerskab, siger Hanne Vinther Sørensen og tilføjer:
- Men rengøringspersonalet skal omvendt også have forståelse for, at elever i indskolingen ikke er så gode til at grovfeje, som dem i udskolingen, og at vi ikke kan bede de små elever om at stille bordene ud til siden. Så vi har også brug for deres fleksibilitet.
Tænker i rengøring ved indretning og nybyggeri
Hanne Vinther Sørensen ville ønske, at skolen havde råd til skabe til skolesager og bøger og hylder til skoene, fordi det ville gøre det endnu lettere at gøre rent.
- Når vi engang imellem skal skifte noget ud, så foretrækker vi skabe, men sådan er det ikke alle steder endnu, siger hun.
Hun går af og til en runde fredag eftermiddag og stiller efterladte sko til side, så der kan blive gjort ordentligt rent der.
Det er ikke nødvendigt på nyere skoler og institutioner i Kolding Kommune. Her er der allerede tænkt på den rengøringsvenlige indretning.
Christiansfeld Skole er for eksempel bygget og indrettet til indesko-ordning, ligesom en række nye institutioner er det.