Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin
Allerførst: Elektrisk lys vil aldrig kunne erstatte behovet for at opholde sig udenfor i dagslys.
”Det er rigtig vigtigt at gå ud i dagslys,” understreger lektor, Ellen Kathrine Hansen.
”Men vi er bare i en situation, hvor vi ikke går ret meget ud. Og vi skal ikke stille os tilfredse med at gå ud i en halv time hver dag for så at sidde i dårligt lys resten af dagen,” tilføjer hun.
Ellen Kathrine Hansen er leder af Lighting Design Research Group og en kandidatuddannelse i lys design på Aalborg Universitet i København. Her har man de seneste fire år undersøgt, hvordan kunstlyset kan understøtte dagslysets dynamik på arbejdspladsen, så de to ting kan komplimentere hinanden.
Resultatet kaldes dobbelt dynamisk lys. Målet er en lyssætning, der både er sund og føles rar og naturlig. Ellen Kathrine Hansen sammenligner det lidt med mad:
”Det skal både smage godt og være sundt. Og nogle gange skal vi krydre det lidt.”
Læs også:
Dagslysets dynamikker giver rumoplevelser
Vi kommer tilbage til den rigtige opskrift på rumbelysningen. Først skal vi forstå, hvad der gør dagslyset sundt og behageligt at opholde sig i.
Mennesket er fysiologisk afhængigt af dagslysets dynamik. Lysets intensitet og farve påvirker receptorer i hjernen til at producere hormoner, som påvirker humøret, holder os vågne eller gør os søvnige. Dagslys er dog ikke bare dagslys.
”Vi kan godt lide en rar fordeling mellem det direkte lys fra solen, og det diffuse fra en blå og klar himmel. Det direkte lys giver skygger, der skaber rum, og en god kombination af farver i lyset giver god farvegengivelse. Hvorfor ikke bruge de samme dynamikker indenfor?” spørger Ellen Kathrine Hansen.
I mange år har der mest været fokus på det funktionelle. Der er lovkrav om hvor meget lys, der skal være på arbejdspladsen. Man skal også kunne se ud og få en vis mængde dagslys ind ad vinduerne.
Mange steder bliver kunstlyset styret automatisk, så det skruer ned for intensiteten, når der kommer mere lys ind gennem vinduerne. Det er for at spare energi. Nogle steder styres lysets farvetemperatur med døgnrytmen, så det er mere blåligt og intenst midt på dagen og mere rødligt aften og nat. Det bruges bl.a. på døgninstitutioner og hjælper beboerne til at sove bedre.
Læs også: Døgnrytmelyset gør nattevagten lettere
Undersøgelser har vist, at hvis vægge og lofter er lyst op med det, man kalder 100 candela/kvm, så vil det påvirke vores hormonbalance positivt ligesom naturligt dagslys. Det kan forbedre vores indlæringsevne.
”Men udfordringen er, at det skal være rart. Du kan ikke bare skrue op for lyset. Du skal også skabe et smukt rum, som det er naturligt og behageligt at være i,” siger Ellen Kathrine Hansen.
Måler på oplevelsen af lyset
Gruppen på Aalborg Universitet satte i 2017 et studie op, hvor de ikke målte på hormonbalancer, men i stedet på den oplevelse, det dynamiske lys gav. Efter en del mindre eksperimenter kunne de sætte dynamisk lys op, der ved hjælp af en sky scanner kunne reguleres alt efter himmelen og dagslysets intensitet.
Fire testpersoner arbejdede i fire måneder i et lokale, hvor fem forskellige dynamiske lyssætninger med varmt og koldt lys blev testet og sammenlignet med statiske lyssætninger. Ved alle scenarier var der 500 lux på arbejdsstationen, præcis som Arbejdsmiljøloven kræver. Men ved en kombination af rumbelysning fra loftpaneler og spots på arbejdspladsen kunne de dynamiske scenarier nøjes med 300 lux i rummet.
Deltagerne fik hver uge en række spørgsmål, der gav en indikation af, hvordan de oplevede stemningen i rummet, den visuelle komfort og deres engagement i arbejdet (koncentrationsevne, motivation mv).
Opskriften på den perfekte rumbelysning
Én kombination vandt på alle tre parametre. Det var det dynamiske lys, hvor
- det diffuse lys fra loftet havde en kølig farve som himlen udenfor
- det diffuse lys varierede i intensitet og farve efter behov og det aktuelle vejr
- det direkte lys havde en varm farve som solen og samme retning som lyset fra vinduerne
- det direkte lys ramte hver arbejdsstation med en retning på 30 grader
Som en af testpersonerne udtaler: ”Jeg bliver ikke træt, jeg kan blive her længe.” En anden siger: ”Jeg føler mig fokuseret og fuld af energi i det lys”.
Se flere reaktioner i videoen her
”Lyset skabte sammenhæng mellem, hvordan vi oplever lyset ude, og hvordan vi forventer det indenfor. Men det var altså ikke nok at efterligne den blå himmel inde i rummet, selvom det kølige lys holder dig vågen. Der var ingen, der kunne lide det. Det var for sterilt og klinisk. Udelukkende varmt lys blev opfattet som behageligt, men uegnet til at arbejde fokuseret i. Det var kombinationen af koldt og varmt lys, der virkede,” fortæller Ellen Kathrine Hansen.
Let at implementere i virkeligheden
Fire erhvervspartnere fra belysningsindustrien har deltaget i forsøgene, og de har løbende udviklet armaturer og styringssystemer, der kan understøtte idéen. Så det er allerede nu muligt at overføre teknikken til virkeligheden og efterprøve virkningen i større feltstudier.
Ellen Kathrine Hansen vil gerne skridtet videre, hvor folk hver især kan regulere på det direkte lys, og hvor de usynlige effekter som døgnrytme måles og simuleres med helt nye teknologier.
”Fremtidens intelligente lys og teknologier kan følge naturens rytme, vejret og menneskets individuelle behov. Det har en design tilgang, der tager hensyn til, hvad kan vi godt lide, og hvad der er godt for mennesker,” siger hun.
For 100 kroner døgnrytmelys på hjemmearbejdspladsen
Der sker en rivende udvikling i lysteknologier. Bl.a. kan man nu købe en LED-pære til 100 kr., som kan programmeres med mobiltelefonen til alt fra døgnrytmelys til blinkende diskolys. Kan sådan en pære bruges til at forbedre lysforholdene på hjemmekontoret?
”Ja, men man skal bare forstå, at det ikke kun handler om lyset, men om hele rumoplevelsen. Det er som at få en ingrediens uden opskrift. Det næste bliver forhåbentlig, at supermarkedet sælger en pakke til at belyse hele rummet med forskellige armaturer – og med opskrifter til,” siger Ellen Kathrine Hansen.
Læs også:
Læs mere om dobbelt dynamisk lys
Du kan se billeder, video og forskningspapirer om Double Dynamic Lighting her på Aalborg Universitets hjemmeside.